Tyttö- ja naispainin perusteet

  • kesäkuu 21, 2021

Tyttöpaini ja naispaini ovat kovassa nosteessa niin maailmalla kuin Suomessakin. Helsingin Paini-Miehet haluaa panostaa naispainiin tulevaisuudessa vielä entistäkin enemmän. Elokuussa 2021 järjestetään ensimmäistä kertaa vain tytöille ja naisille suunnattu vapaapainin alkeiskurssi.

Tyttö- ja naispainin perusteet on veloitukseton alkeiskurssi, joka on tarkoitettu painin aloittamisesta kiinnostuneille tytöille ja naisille. Aiempaa kokemusta painista tai muista kamppailulajeista ei tarvitse. Kurssi järjestetään Mäkelänrinteen uudessa Urhea-hallissa 4.8.-27.8.2021. Harjoitukset toteutetaan yhdessä seuran tyttö- ja naispainiryhmän kanssa. Harjoitusajat ovat keskiviikkoisin klo 17:30-19 ja perjantaisin klo 17:30-19. Kurssin valmentajana toimii Hanna Mykkänen.

Painissa ei muiden kamppailulajien tavoin yleensä ole peruskursseja, vaan uudet harrastajat ilmoittautuvat perinteisesti suoraan ryhmiin. Tämän kurssin tavoitteena onkin madaltaa tyttöjen ja naisten kynnystä aloittaa lajin harrastaminen. Kurssin jälkeen sinulla on valmiudet halutessasi jatkaa syyskuussa painia kilparyhmän mukana tai aikuisten osalta siirtyä aikuisten harrasteryhmään jatkamaan.

KURSSI-INFO LYHYESTI
  • 4.8.-27.8.2021 keskiviikkoisin ja perjantaisin klo 17:30-19 (yht. 8 harjoitusta)
  • Paikka Urhea-halli (Mäkelänkatu, Helsinki)
  • Ilmoittautumiset sunnuntaihin 1.8.2021 mennessä sähköpostilla (ohjeet sivun lopussa). Paikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä.
  • Osallistujalle maksuton. Kurssin jälkeen jatkaville normaali kausimaksu treeniryhmän mukaan + painilisenssi (harrastajatasolla 20€/kalenterivuosi)
  • Seura ei vakuuta osallistujia, jokainen vastaa vakuutuksesta itse.
  • Alaikäraja 7v.
PAINISTA LAJINA

Perinteisessä painissa on kaksi tyylisuuntaa, vapaapaini ja kreikkalais-roomalainen paini. Molemmat lajit ovat olympialajeja ja poikkeavat toisistaan merkittävimmin sillä, ettei kreikkalais-roomalaisessa painissa saa vapaapainin tavoin ottaa vastustajasta otetta lantion alapuolelta. Tyttöpaini ja naispaini ovat tyyliltään vapaapainia, eli myös jaloista voidaan kampata tai sitoa vastustaja.

Otteluvoitto saavutetaan painissa suorituspistein tai selättämällä vastustaja. Suorituspisteitä kerätään erilaisin liikkein, kuten vastustajan maahanviennistä, erilaisista heitoista, taaksekierrosta, mattopainin käännöistä ja vyörytyksistä tai vaikkapa ottelualueelta ulostyönnöstä. Kaikki potkut, lyönnit, lukot tai muut niveltenvastaiset otteet ovat painissa kiellettyjä.

Painissa ei ole vyöarvojärjestelmää. Kilpailuissa painitaan painosarjoittain ja erityisesti nuorempien painijoiden osalta myös ikäluokittain. Kilpaileminen on tärkeä osa painia ja miltei kaikki painijat kilpailevat. Ajatus painosarjalajista voi tuntua uudelle harrastajalle vieraalta, mutta aloittelijana sinun ei kuitekaan tarvitse ajatella painosarjoja lainkaan. Kun kisoihin osallistuminen myöhemmin on ajankohtaista, valitaan sopivat kisat ja sopiva sarja urheilijan painon mukaan, ei toisin päin. Painosarjalla varmistetaan painijoiden turvallisuus ja tasavertaisuus molskilla. Paini sopii kaiken kokoisille.

TYTTÖ- JA NAISPAININ PERUSTEET

Alkeiskurssin harjoituksissa opetellaan painin perustekniikkaa: kaatoja, nostoja, heittoja ja niiden puolustamista sekä mattopainiliikkeitä. Lisäksi harjoitellaan liikunnallisia perustaitoja ja kehonhallintaa kamppailijoiden tyyliin.

Tavanomainen painiharjoitus koostuu kolmesta eri osa-alueesta: alkulämmittely- ja kehonhallintaosiosta, tekniikkaharjoituksista parin kanssa sekä lopuksi otteluharjoituksista. Otteluharjoitukset ovat sparraustyylistä kisailua paria vastaan.

VARUSTEET

Mukaan harjoituksiin tarvitset vesipullon, sisäliikuntavaatteet ja peseytymisvälineet. Pitkät kynnet tulee leikata ja hiukset pitää harjoituksissa kiinni. Katsothan, ettei vaatteissa ole vetoketjuja tai metallikoristeita, jotka voisivat naarmuttaa toisia. Myös kaikki korut otetaan treenien ajaksi pois. Painissa käytetään painitossuja, mutta voit hyvin tulla kurssille myös sukkasillaan tai vaaleapohjaisilla kevyillä sisätreenikengillä. Toisin kuin tatamilajeissa, painimolskille ei koskaan mennä paljain jaloin.

ILMOITTAUTUMINEN JA LISÄTIEDOT

ILMOITTAUTUMINEN ALKEISKURSSILLE ON SULJETTU. SEURAN VAKITUISIIN HARJOITUSRYHMIIN VOI ILMOITTAUTUA. Tutustu eri ryhmiin nettisivujen ryhmät-valikosta. 

Jäikö kysyttävää? Ota yhteyttä valmentajaan!

Valmentajan yhteystiedot:

Hanna Mykkänen, hpm.naispaini@gmail.com tai 050 5248214 (viestillä, ei puheluita).

naispaini-peruskurssi