Vierailulla Kosovossa

  • heinäkuu 1, 2022

Tuisku Siukonen perheineen edusti seuraa Kosovon Prizrenissä painitussa Colosses Day -turnauksessa juhannuksena 2022. Tapahtuman järjesti paikallinen ystäväseuramme Wrestling Club Kolosi.

HPM:n ja Kolosin yhteistyö on hieno esimerkki nykyajan mahdollisuuksista ja kansainvälisten suhteiden luomisesta sosiaalisen median kautta. Lokakuussa 2021 Kolosin valmentaja Sadik Ferati otti Instagramissa yhteyttä HPM:n tyttö- ja naispainiryhmän valmentajaan, ehdottaen yhteistyötä seurojen välillä. Kutsuimme Kolosin joukkueen Helsinki Openiin, jonne he saapuivat marraskuussa neljän nuoren painijan menestyksekkäällä joukkueella – kaikki painivat mitaleille.

Kesällä 2022 saimme kutsun Kolosin järjestämään kansainväliseen Colosses Day -turnaukseen seuran kotikaupunki Prizrenissä. Valitettavasti kilpailut osuivat loma-ajalle juhannuspäivälle, emmekä yrityksestä huolimatta saaneet lähetettyä joukkuetta. Tyttö- ja naispainiryhmässä harjoitteleva Tuisku Siukonen oli kuitenkin juuri lomalla alueella ja innostui ajatuksesta edustaa seuraa.

Kolosi tyttöpainijat

Tuisku Siukonen yhteiskuvassa kosovolaisen painiseura Kolosin tyttöpainijoiden kanssa. Tuisku pitelee kuvassa Kosovon lippua.

Saapuminen Prizreniin

Kolosin valmentaja Sadik Ferati ja paikalliset painijat ottivat suomalaiset kisoja edeltävänä päivänä avosylin vastaan. Vieraanvaraisuus oli huimaa ja kohtelu kuin suurilla kunniavierailla. Kilpailukutsu oli esitetty myös Kosovon Suomen suurlähetystölle, joka kertoo osansa arvostuksesta suomalaisvieraita kohtaan. Tuiskulle perheineen varattiin hotellimajoitus ja heidät vietiin valmentaja Feratin toimesta ohjatulle kaupunkikierrokselle yhdessä albanialaisten ja makedonialaisten painijoiden kanssa. Ilta päätettiin yhdessä ravintolaillalliseen. Prizren on Kosovon toiseksi suurin kaupunki pääkaupunki Pristinan jälkeen. Kaupunki on hyvin kaunis kivimuureineen ja -siltoineen ja täynnä kulttuurinähtävyyksiä. Aina ei yhteistä kieltä toisten painiperheiden kanssa löytynyt, mutta keskustelua käytiin esimerkiksi valokuvien ja videoiden kautta. Päivä oli erittäin onnistunut.

Helsinki Openiin osallistuneet nuoret ja heidän perheensä kertoivat innoissaan kokemuksiaan reissulta. Osa vanhemmista ei viisumiongelmien takia ollut päässyt matkalle mukaan, mutta olivat saaneet monia videoita ja kuvia, joita ylpeinä esittelivät. Kokemus oli selvästi ollut merkittävä.

Perhe oli Kosovossa lomalla, joten Tuiskulla ei ollut painivarusteita mukanaan. Valmentaja Ferati lupautui kuitenkin järjestämään trikoot ja tossut aamulle.

Tuisku ja Kolosin painijat Erglena Domi ja Ernesti Domi

Tuisku (etualalla) sisaruksineen kaupunkikierroksella Prizrenissä. Vierellä Albanian puolella asuvat, mutta Kolosin seurassa painivat Erglena ja Ernesti Domi. Nuorten painijoiden treenimatkaa kertyy 40km suuntaansa, mutta into painimiseen kantaa välimatkan ja valtiorajojenkin yli.

Ernesti ja Erglena Domi

Ernesti Domi kilpaili 2021 Helsinki Openissa sarjassa U9 24kg. Hän voitti kaikki ottelunsa, saavuttaen kultaa.

International Wrestling Tournament Colosses Day

Kilpailut painittiin lauantaina 25.6.2022 Prizren Arenalla. Avajaisseremoniassa Tuisku välitti HPM:n puheenjohtajan terveiset ja seuran kukkatervehdyksen Kolosin väelle. Trikoot ja tossut todella järjestyivät – jopa Siukosen perheen nuoremmille lapsille, joilla ei ole painitaustaa. Puntarille pojat oli ohjattu muiden mukana ja tossut sekä trikoot ojennettu käteen, mutta harkinnan jälkeen he eivät kuitenkaan lopulta rohjenneet molskille. Kenties parempi niin, sillä paikallisten nuorten taso on kova. Harvalle tarjoutuu mahdollisuus aloittaa laji kansainvälisistä kilpailuista.

Tuisku puolestaan pääsi ottelemaan makedonialaista tyttöä vastaan. Kova ensimmäinen ulkomaan kilpailukokemus Tuiskulle, ilman valmentajaa paikalla ja vielä kesken lomamatkan. Todella rohkeaa. Makedonialainen oli taitava ja ottelu päättyi harmillisesti Tuiskun selätyshäviöön, mutta kokemus oli varmasti hieno ja motivoiva.

Kiitämme lämpimästi Wrestling Club Kolosia ja valmentaja Sadik Feratia HPM:n kutsumisesta kilpailuihin ja kaikesta vieraanvaraisuudesta paikanpäällä. Kiitos myös Tuiskulle ja koko perhe Siukoselle seuran edustamisesta. Kansainväliset yhteistyökumppanit ovat tärkeitä ja merkityksellisiä. Yhteistyö kehittää molempien seurojen toimintaa, luoden painijoillemme uusia mahdollisuuksia sekä unohtumattomia kokemuksia.

Tulemme varmasti tekemään yhteistyötä jatkossakin!

Colosses Day avajaiset

Tuisku isänsä kanssa välittämässä seuran terveisiä kilpailujen avajaisseremoniassa.

Colossed Day avajaiset

Avajaisseremoniassa esiteltiin kosovolaista kulttuuria. Tässä menossa paikallinen tanssiesitys.