Kolme pronssia Ruotsista

  • marraskuu 8, 2021

Viiden painijan joukkue osallistui 5.-7.11.2021 Ruotsin Västeråsissa painittuun Mälarcupeniin. Kovatasoisesta kisasta kotiin matkaa tyttö- ja naispainijoiden saavuttamat kolme pronssia.  

Mälarcupenissa tytöt/naiset painivat vapaapainia ja pojat/miehet kreikkalais-roomalaista. Ainoana miespuolisena seuraa edusti tällä kertaa Mauriz Lehtinen sarjassa 14v 52kg.

Maurizin kisat alkoivat heti vahvasti 13-0 ylivoimaisella pistevoitolla. Sama vauhti jatkui seuraavassa ottelussa. Juuri ennen erätaukoa Mauriz sai lujan iskun suoraan ohimoon ja hetken näytti jo huonolta ottelun ja koko kisojen jatkon kannalta. Paini kuitenkin jatkui ja voitto tuli pistettäkään antamatta: pillin viheltäessä taulussa lukemat 12-0 Maurizin eduksi. Kolmannessa ottelussa vastaan asteli USA:n painija. Aiempi osuma taisi hieman vaikuttaa, mutta Mauriz taisteli jokatapauksessa 6-2 pistevoiton ja voitti näin kaikki lauantain ottelunsa. Lauantai oli selvästi Maurizin päivä ja ottelutaktiikka toimi loistavasti.

Sunnuntain ensimmäisessä ottelussa tuli harmillinen tappio ja valitettavasti myös Maurizin loput ottelut päättänyt loukkaantuminen. Olkapää lähti sijoiltaan. Onneksi kisatalkoolaisena ollut päivystyksen työntekijä tiesi hakea paikalle tietyn paikallisen valmentajan, joka nopeasti ja taitavasti veti olkapään heti takaisin paikalleen. Iso kiitos heille nopeasta reagoinnista ja avusta. Maurizin sijoitus lopulta 5., kun osallistujia sarjassa 18. Kaikenkaikkiaan valtavan hyvät kisat ja kypsää painia Maurizilta. Toivotaan nopeaa kuntoutumista! 

Mauriz (sinisissä trikoissa) voittoputkessa.

Ottelu päättynyt ja tuomarin käsi juuri nousemassa. Mauriz (sinisissä trikoissa) voittoputkessa.

Tyttöjen ja naisten puolella kilpailivat Melissa Kuus 11v 41kg sarjassa, Laura Talvensaari 14v 36kg sarjassa, Ilona Arpiainen 17v 65kg sarjassa ja Hanna Mykkänen naisten 65kg sarjassa.

Melissa otti lennokkaan alun ja voitti ensimmäisen ottelunsa selätyksellä pistetilanteessa 8-1. Voitto heti alkuun toi hyvää mieltä koko päivälle, vaikka seuraavissa otteluissa tulikin sitten tappiot. Melissan sarja painittiin 5hlö sarjana lohkojen sijasta ns. ristiin, joten kisat jatkuivat kahdesta häviöstä huolimatta. Viimeisessä ottelussa olisi vielä mahdollisuus pronssiin. Norjalaisen vastustajan nopean analysoinnin jälkeen päätettiin ottelutaktiikka, jota lähdettiin toteuttamaan. Suunnitelma onnistui loistavasti: 10-0, selätys päälle ja pronssimitali matkaa näin Helsinkiin. Melissa on ymmärtänyt oman asenteen ja keskittymisen merkityksen harjoittelussa ja se näkyy tuloksissa. Huimaa kehitystä lyhyessä ajassa.

Melissa iloitsee voitosta.

Melissa (sinisissä trikoissa) iloitsee voitosta.

Lauran omaan sarjaan ei ilmoittautunut painijoita, joten Laura nousi lisäottelujen toivossa ylempään ja saikin neljä ottelua, sillä tämäkin sarja painittiin ristiin. Ensimmäinen ottelu sarjavoittajaa vastaan ei ehtinyt kunnolla edes alkaakaan. Häviö harmittaa, mutta toisaalta äärimmäisen hyvä mitata tasoa ja saada tavoitetta tulevaisuuden harjoittelulle. Toisessa ottelussa nähtiin taas tuttua aktiivista Lauraa ja ottelu päättyikin 12-0 voittoon. Kolmannessa ottelussa ruotsalaisen tyttöpainin kova taso pääsi jälleen yllättämään, vastustajan tehdessä niin teknisesti kauniin selätyksen, ettei otteesta ollut minkäänlaista mahdollisuutta enää päästä irti. Viimeisessä ottelussa ratkesi Laurallakin pronssimitalin osoite Suomen ja Norjan välillä. Norjalainen oli taitava ja antoi kovan vastuksen aivan viimeisille sekunneille saakka, meinasi jopa yllättää ja pääsi hakemaan selätystäkin kipattuaan itsensä yli Lauran ollessa selättämässä. Laura kuitenkin taisteli itselleen pronssin täydellä ajalla pistein 13-2. Hyvä ja tapahtumarikas ottelu aivan tuomarin vihellykseen saakka. 

Vastustaja Lauran (sinisissä päällä) käsittelyssä pronssiottelussa.

Vastustaja Lauran (sinisissä trikoissa) käsittelyssä pronssiottelussa.

Ilona lähti kisoihin taisteluasenteella. Ei ole helppoa kisata ensimmäistä vuotta, kun omanikäisillä vastustajilla on monella jo useita vuosia kokemusta alla. Valitettavasti palkinnoksi jäi tällä kertaa vain kokemusta ja taisteluosumia. Pronssille paininutta norjalaista vastaan ei vielä ollut mahdollisuuksia, mutta toisessa ottelussa alku näytti varsin lupaavalta. Käsipainissa oli asennetta ja vähän jo yritettiin jalkaakin tavoittaa. Kulmalta ennakoitiin kaivattua pitkää ottelua. Vastustaja kuitenkin sai ajettua Ilonan pystyyn asentoon ja hyökättyä. Puolustusreaktio tuli juuri sen verran viiveellä, että vastustaja sai vietyä liikkeen lennosta suoraan selätykseen ja Ilonan kisat loppuivat siihen. Harmi. Onneksi uusia kisoja tulee nyt hyvään tahtiin lisää ja kokemusta kertyy joka kerta. Ilonan lopullinen sijoitus 11.

Ilona (punaisissa) valmiina iskemään.

Ilona (punaisissa trikoissa) valmiina iskemään.

Hannan oma tavoite kisoille oli kokeilla paineetta uusia taktiikoita. Ensimmäinen ottelu tuli kuitenkin tutulla rutiinilla päättyen 10-0 voittoon. Toisessa ottelussa ruotsalainen vastus tuli vahvasti käsiin, hyökäten sitten jalkaan. Hannan vastahyökkäys pisteytettiin nelosena, joten johtoasema pysyi, vaikka ruotsalainen pääsikin perään rullaamaan. Tässä kohtaa meni Hannalla pisteet ja trikoiden värit sekaisin, eikä tiedossa ollut, että on 4-2 johdossa itse. Se johti turhaan riskinottoon ja epäonnistuneeseen yritykseen, josta vastustaja sai kuitattua itselleen pisteet ja toiset kaksi vielä rullilla perään. Asia selkeni vasta illalla otteluvideoa katsoessa ja ärsytti jälkikäteen kovasti. Hanna onnistui kirimään kaksi pistettä lisää, mutta voitto karkasi lopulta 6-16 pistein ruotsalaiselle. No, jotakin uutta tuli ainakin yritettyä, vaikkei se läpi nyt mennytkään. Seuraavasta ottelusta tuli taas voitto pistein 12-0 ja näin varmistui sija lohkon toisena eli paikka pronssiotteluun. Vastustajan loukattua jalkansa aiemmin kisoissa, tuli pronssiottelusta Hannalle voitto luovutuksella ja näin kisojen kolmas pronssimitali HPM:n tyttö- ja naispainijoille.

Hanna (punaisissa trikoissa) tiukassa ottelussa.

Hanna (punaisissa trikoissa) tiukassa ottelussa.

Mainitsemisen arvoisia suorituksia nähtiin myös HPM:n joukkueen mukana Helsingin Tarmosta matkalle lähteneiltä veljeksiltä Hugo ja Ukko Riehunkangas. Hugo ja Ukko painivat molemmat kolme voittoa ja kaksi tappiota. Tiukoissa otteluissa sattui ja tapahtui, eikä katsomo varmasti jäänyt kylmäksi. Ukon sijoitus lopulta 6. 22 osallistujan GR14v 57kg sarjassa ja Hugon 7. myöskin 22 osallistujan GR17v 65kg sarjassa. Isolla joukkueella on aina kiva matkustaa ja painijoiden ystävyys ylittää seurarajat. Toivotamme pojat tervetulleiksi mukaan jatkossakin!

Perjantaina punnitusten jälkeen ravintolassa. Kiitos mukana olleille kivasta reissusta!

Perjantaina punnitusten jälkeen ravintolassa. Kiitos mukana olleille kivasta kisareissusta!

Tyttö- ja naispainijat Mälarcupenin kisapaikalla. Kisat painittiin kahdessa hallissa, taustalla halli A.

Tyttö- ja naispainijat Mälarcupenin kisapaikalla. Kisat painittiin kahdessa hallissa, taustalla halli A.

Mauriz (oikealla) sekä Ukko ja Hugo Riehunkangas HeTa:sta.

Mauriz (oikealla) sekä Ukko ja Hugo Riehunkangas HeTa:sta kotimatkalla odottamassa koneeseen pääsyä.

HPM:n painijoiden sijoitukset

Melissa Kuus 11v 41kg 3. sija

Laura Talvensaari 14v 36kg 3. sija

Hanna Mykkänen naiset 65kg 3. sija

Mauriz Lehtinen GR14v 52kg 5. sija

Ilona Arpiainen 17v 65kg 11. sija

Seurapisteissä Helsingin Paini-Miehet sijalla 39 yhteensä 95 osallistuneesta seurasta.