Huttunen palasi kultakantaan

  • lokakuu 5, 2019

Jelgava, Latvia 5.10.2019

Nikolai Huttunen palasi kultakantaan 8 maan kansainvälisesssä Jelgava Open painiturnauksessa. Tammikuussa solisluun katkeaminen ja sitten maaliskuussa sen uusinto kariuttivat hyvään painivireeseen päässeen Nikolai Huttusen kesän EM kisat. Painimaan pitemmän kuntoutuksen kautta päästiin vasta elokuussa. Syyskuun kilpailuissa näkyi vielä epävarmuutta, mutta nyt Jelgavassa Nikolai paini aivan loistavat kilpailut 2004-06 ikäluokassa ja 85kg sarjassa voittaen kaikki käymänsä 4 ottelua. Nikolai olisi päässyt sarjaa alemmaskin, mutta koska mies on kasvuiässä oli oikea ratkaisu painia ylemmässä sarjassa. EIkä se huonosti mennytkään.Ensimmäisellä kierroksella kaatui Latvian Daugavapilsin painija 10-0. Toisella kierroksella PPM:n Roope Kataja samoin lukemin. Kolmannella kierroksella Daugavapilsin painija 11-0 ja finaalisssa Latvialainen päättyi 10-7 Nikolain voittoon. Roope Kataja voitti ensimmäisellä kierroksella venäläisen ja Nikolain matsin jälkeen keräilyjen kautta pronssille. Tästä on hyvä jatkaa syksyn lopun SM kisoihin ja ensi kesän arvokisoihin.

Kilpailujen toinen HPM mitalisti oli Unto Haaslahti, joka paini yhdet parhaat kisansa kokonaisuudessaan. Pää pelaa koko ajan paremmin ja hätäily on vähentynyt. Unto voitti 3 vastustajaansa ja hävisi vain venäläiselle ja siinäkin ottelussa Unto oli suurimman ajan johdossa. Lopussa tuli vaan paha kömmähdys joka päättyi selätykseen. Ensimmäisellä kierroksella kaatui Kelmen (LAT) NorNorkuckvis pistein 10-0. Toisella kierroksella siis selätystappio venäläiselle Nikolai Cherninille. Keräilyssä voitto Liettua Petrauskasia vastaan pistein 6-3 ja sitten pronssiottelussa voitto Klaipedan Zuravliovasia vastaan pistein 7-0

HPM:n painijoista Charupot Phaphang paini aina pronssiotteluun saakka, mutta siinä tuli tappio. Alkukierroksella kaatui GBR:n painija. Toisella kierroksella Sepillä oli hyvä ottelu Latvian Kikursia vastaan. Sepi johti ottelua pitkään, kunnes lopussa sitten kääntyi. Mutta tämä oli Sepiltä hyvä ottelu ja turnauskin kokonaisuudessaan. Kikurs oli Latvian edustusmies kesän U15 EM kisoissa.

Jesse Mäkelä paini ensimmäisellä kierroksella voiton ja sitten kohtuu hyvän ottelun venäläistä vastaan. Siitä tuli kuitenkin tappio ja sitten odotettiin mahdollisia keräilyjä. Venäläinen paini tasaisen 3-3 ottelun UZB painijaa vastaan ja näin Jesse ei päässyt kerilyihin.

Onni Lahikainen paini avauskierroksella voiton, sitten vastus koveni ja kisat päättyivät tappioon Eestin painijaa vastaan. Onnin tärkein kehityskohde on voimataso. Se ei riitä tähän sarjaan vielä.

Sakari Karhu paini varman voiton ensimmäisessä ottelussaan. Toisessa ottelussa puolalaista kaksi vuotta vanhempaansa ei ollut jakoa. Puolalainen ei päässyt finaaliin, joten Sakarin kisat päättyivät siihen. Sakke on kuitenkin ikäisekseen fyysisesti melko valmis painija. Nyt pitää vaan keskittyä ihan oikeesti tekniikan opettelemiseen.

Platon Yastrebov teki venäläistä vastaan heti alussa matossa virheen, josta seurasi linkkari ja selätys. Harmi oli kun venäläinen ei päässyt finaaliin. Se olisi avannut Platonille keräilymatseja. Tätä sarjaa hallitsivat vjo kuuluisat Karimovin veljekset Uzbekistanista.

Yaroslav Yastrebov tuli alunperin vain katsomaan kisoja, koska hänen ikäluokassaan sarjat olivat 28kg ja 37kg. Yaroslav painaa 30kg. Hän kuitenkin innostui osallistumaan ja paini lopulta kolmen ottelun jälkeen pronssia. 2 vastustajaa oli Latviasta ja 1 Liettuasta.

Suomen joukkue saavutti kaikkiaan 1 kultamitalin, 1 hopean ja 5 pronssia. HPM mitalien lisäksi hopeaa sai Antti Kangasniemi JäVö, joka muuten paini tosi kypsästi aikaisempaan verrattuna. Pronssia Roope Kataja PPM ja Vikke Tarkkio PPM, sekäJoona Hakola JäVo

Kilpailussa oli 255 painijaa 8 maasta. UZB, RUS, GBR, POL, LAT, LTU, EST ja FIN