U15 vapaapainin EM

  • heinäkuu 10, 2023

Kaposvar 9.7.2923

Kolmen painijan vapaapainijoukkue saavutti aikaisempaa kovempaa menestystä. Emil Haukilahti Tampereen Predatorsista taisteli sanan mukaisesti pronssimitalin. Mitali oli historian aneismmäinen tämän ikäluokan mitali Suomelle. Se antaa uskoa ja motivaatiota muillekin jatkaa tinkimätöntä työtä menestyksen eteen.

Kaksi muuta joukkueen jäsentä edustivat HPM:ää. Ensikertalainen Arshavir Darakhshanifara paini sarjassa 48kg sijalle 23. Hän sai vastaansa ensimmäisellä kierroksella Armenialaisen tulevan finalistin ja keräilyssä Georgilaisen, joka paini lopulta pronssia. Arshavirille ei voittoja tullut. Vastustajat sijoittuivat hopealle ja pronssille. Olisi ollut Arshan kannalta parempi saada hieman toisenlainen arpa debyyttiinsä.
Arsha EM

Onni Lahikainen (62kg) Sai vastaansa Liettualaisen avauskierroksella Samalle kaverille Onni hävisi Tallin Openissa seitsemännellä kierroksella sijasta 5.-6. Silloin ei oikein moti ja turnauskestävyys riittäneet voittoon, mutta nyt oli hyvä hetki paikata tilanne. Liettualainen meni melko hyvään johtoon alussa (6-0), mutta taas nähtiin Onnin tavaramerkki loppuhetkien ratkaisukyvyistä. Lopulta 40s ennen loppua Onni oli vielä 4-7 tappiolla, mutta teki 2+2 20 sekunnin aikana ja meni jatkoon. Toisella kierroksella tuli vastaan Armenialainen. Siitä tuli selkeä yvp tappio. Armenialainen paini itsensä älykkäästi aina finaaliin saakka ja siitä myös Onnille avautui mahdolliseuudet keräilykierroksilla, jossa sitten tuli vastaan Azerbaizanin edustaja. Azeri oli vielä Onnille liian kova pala ja tappio 11-1. Armenialainen voitti kultaa ja Azeri pronssia. Onnin sijoitus oli 13.
Onni EM
Emilin urakka alkoin venäläistä Verbieriä vastaan Vaikka yvp tappio tulikin taisteli Emil hyvin ensimmäisen jakson, jonka jälkeen oli vain 3-0 tappiotilanteessa. Lohkon muut vastustajat venäläinen hoiteli jo ensimmäisellä jaksolla.  Jä näin Emilille myös aukesi tie keräilyihin ja siellä vastassa ensimmäiseksi oli HPM:n Platon Ystrebov. Platon paini Emiliä vastaan alun hyvin ja johtikin jo 4-2. Platonilla on lajiin tarvittavia ominaisuuksia paljonkin, mutta kokemusta tulee saada lisää ja turha höntyily pois. Yhdestä huonosta yrityksestä Emil rokotti ja selätti Platonin 6-4 tilanteessa.

Toisela keräyskierroksella vastassa oli isäntämaan Unkarin Lang. Lang oli muuten Gergo Wöllerin seurasta. Ottelu oli sydänvaivaisille kauria katsottavaa. Emil meni avauserässä jo 8-2 johtoon ja erän lopussa tuli Unkarilaiselta pieni kiri tilanteeseen 10-6. Unkarilainen aloitti valtavan kiri ja 25s ennen loppua meni 10-12 johtoon. Emil käytti unkarilaista 6s ennen loppua sillassa, josta ei annettu pisteitä. Sitten laitetttiin Challenge kehiin. SItä vatvottiin aika pitkään ja juuri kun oltiin nostamassa Emilin kättä ylös, homma keskeytettiin, kun eräs unkarilainen tuomari tuli vielä jotain selittämään maton tuomareille. Onneksi oikeus voitti vaikka näitä aina pitää pelätä kun vastustaja on isäntämaasta.

Pronssiotteluun tuli vastaan puolalainen. Ja taas tarvittiin nitroja. Puolalainen oli hyvin latautunut ja aloitti hyvin. Olihan hän levännyt koko päivän odottaessaan tätä ottelua. Puolalainen meni avausjaksolla 2-1 johtoon. Valmennuksen selkeä ohje oli ettei ottelua voitetan, jos oma pää om koko ajan alla kravatissa. Homma muuttui toisessa jaksossa ja Emil pääsi näyttäään bravuuriaan Duck Underia 4 pisteen arvoisesti. Siihen vielä puolalaisten hylätty protesti ja tilanne oli Emilille  6-3.  Lopulta ottelu päättyi 8-5 Emilin voittoon ja PRONSSIMITALIIN. MAHTAVAA.
Emil EM
Emil ja Onni olivat viimeistä vuotta U15 kisoissa ja valmistautuvat ensi vuonna Kuortaneen U17 kotikisoihin. Arshavir ja Platon ovat varteenotettavia painijoita myös Kuortaneen kisoihin vaikka heillä päätahtäin on U15 kisoissa tulevana vuotena.

7 maata sai mitalin ja 4 vain yhden. Mitalit keskittyivät siis lähinnä GEO, AZE, ARM linjalle. Oli kuitenkin hienoa olla yhden mitalimaan joukossa jossa oli TUR, FIN, POL ja ROM. Esimerkiksi isäntämaa Ukanri jäi vapaapainissa ilman mitalia.

2024 pääsee 2010 syntyneet näihin karkeloihin. SIellä saattaa olla uusia arvokisaedustajia HPM:stäkin. Nikita Jakovlev on treenannut ahkerasti ja tunnollisesti näin vain yhden mainitakseni.